Als je op de fiets een grote afstand in zo kort mogelijk tijd wil afleggen, lonkt al snel de speed pedelec met zijn hoge kruissnelheid. Als je er een wil aanschaffen, kijk je best verder dan alleen prijs, kleur en model. Er zijn zaken waar je goed over moet nadenken voor je de fietswinkel induikt, zoals de keuze van batterij, motor en versnellingsapparaat.
In de wereld van de speed pedelec is niet alles wat het lijkt. Een factor die speed pedelec-rijders bijvoorbeeld vaak over het hoofd zien, is het traject. Als de hoofdmoot van jouw rit bestaat uit verkeerslichten, kruispunten en druk bereden fietspaden of wegen, zal je het potentieel van jouw dure aankoop niet of nauwelijks kunnen benutten. Zo zijn er nog wel wat addertjes onder het gras.
Batterij en motor
Zo is een actieradius van 30 tot maximum 60 kilometer in hoge trapondersteuning realistisch. Dat rijbereik hangt sterk af van de combinatie batterij en motor. Een batterij van 500 watt is peanuts in het segment van speeds. Met 800 tot 1.500 watt kan je relatief verre horizonten verkennen. Batterijen met hoog vermogen worden vaak gecombineerd met zeer krachtige motoren. Bedenk wel dat een krachtige motor een energievreter is. Bij maximum ondersteuning heb je dus niet altijd een groter actieradius. Correct schakelen is een eerste vereiste om het maximum uit je batterij te halen. Dat betekent: vertrekken met lage motorondersteuning en in lage versnelling, en dan langzaam opvoeren.
Lagere prijsklasse
Speed pedelecs in het goedkopere segment (tot ongeveer 6.000 euro) hebben meestal 250- tot 600-wattmotoren. Primeert snelheid niet, dan zal je in deze prijscategorie best je gading vinden. Voor afstanden tussen de 15 en 25 kilometer zijn ze prima geschikt. Naast de motor is ook het koppel belangrijk. Speed pedelecs hebben een achterwiel- of een middenmotor. De achterwielmotor reageert vinniger maar is ook een grotere energieslokop. Hij is wel eenvoudig en gaat minder snel stuk dan de middenmotor, die je dan weer een natuurlijker fietsgevoel geeft en beter doseerbaar is. De beste continue performance krijg je met deze motoren bij een snelheid tussen de 35 en 40 km/u.
Versnellingsapparaat en aandrijving
De middenmotor kan je combineren met een derailleur of een (onderhoudsvriendelijkere) naafversnelling. Het eerste zal steeds met kettingaandrijving zijn, de tweede kan je ook combineren met riemaandrijving. Door de zware belasting van de aandrijving ‘vreet’ een speed pedelec ketting en tandwielen. Je moet die daarom na ongeveer 4.000 kilometer vervangen. Een derailleur met ketting was vroeger standaard, maar tegenwoordig kan je bijvoorbeeld ook kiezen een Pinion-versnellingsapparaat. In die configuratie is ook riemaandrijving mogelijk met de achterwielmotor: onderhoudsvriendelijk, minder slijtagegevoelig en geluidloos.
Hogere prijsklasse
Moet je langer pendelen, dan komt de hogere klasse speed pedelecs in beeld. Die hebben motoren met meer koppel en wattage. Een kruissnelheid van 45 kilometer per uur komt dan binnen bereik. De inhoud van de batterijen gaat tot ver boven de 1.000 watt. Sommige merken voegen met range-extenders nog extra vermogen aan de batterijen toe, tot wel 2.000 watt. Dat geldt ook voor de actieradius – en de prijs. Hier moet de middenmotor het vaak afleggen tegen de achterwielmotor, die krachtiger reageert. Kies je bijvoorbeeld voor de combinatie achterwielmotor, riem en Pinion-versnellingsapparaat, dan heb je een duurzame aandrijving die door de krachtige motoren niet snel in de vernieling wordt gereden.
Vering
Vergeet ten slotte de vering niet. Ons wegennet is bepaald geen biljartvlak. Aan hoge snelheden worden putten, bulten en wegnaden soms een behoorlijke uitdaging. Je lichaam krijgt het zwaar te verduren, vooral je polsen, schouders en zitvlak. Je kunt gaan voor full suspension, voorvorkvering, zadelvering en stuurvering. Deze technieken zijn vaak optioneel maar daarom niet minder belangrijk. De ultieme tip bij aankoop? Vraag naar de mogelijkheid om je fiets te testen door je woon- werktraject af te leggen. Niet alle merken en modellen komen in dit magazine aan bod. Je eigen rijervaring zal vaak doorslaggevend zijn.