Welke elektrische motor kies ik?

Wat, hoe en waarom?

Altijd wind mee en een extra duwtje in de rug als het bergop gaat. De voordelen van de elektrische fiets zijn bekend. Die voordelen hangen echter nauw samen met een weloverwogen keuze van de juiste motor. Met verschillende fabrikanten en types op de markt wordt die keuze er niet eenvoudiger op. Even een overzichtje om u op weg te helpen.

Het eerste deel van de zoektocht is eenvoudig, want de keuze is beperkt: er zijn slechts drie types motoren, namelijk de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. De naam van de motor verraadt wel degelijk de plaatsing op de e-bike.

Motor vooraan

De voorwielmotor zit dus in het voorwiel, is vaak wat goedkoper en heeft geen invloed op het design van het frame. Hij werkt met een bewegingssensor. Voordeel daarvan is dat zodra je wiel draait, de ondersteuning werkt, ongeacht hoeveel kracht je zelf zet. Dat voordeel heeft meteen een nadeel: de ondersteuning begint steeds met een beetje vertraging, namelijk pas als je aan het rijden bent. Doordat de motor in het voorwiel zit, is sturen een stuk zwaarder, ook is het rijgevoel wat onnatuurlijk (het lijkt alsof je voortgetrokken wordt) en je voorwiel optillen is moeilijker door het gewicht van de motor. Tot slot zijn deze motoren vaak minder krachtig.

Middenmotor

De middenmotor komt het meeste voor. Hij is in het midden van de fiets gemonteerd, vlak bij de trapas. Ook deze motor werkt met een sensor; die meet hoeveel kracht je op de pedalen zet, en vervolgens versterkt de motor die kracht. Daarbij is de kracht die de motor levert (‘koppel’) van groot belang. Doordat de middenmotor laag zit, krijg je een laag zwaartepunt en dus een stabieler rijgedrag. Omdat de energie van de motor naar de trapas gaat, is de ondersteuning de meest natuurlijke van de drie. Moet je een band wisselen, dan worstel je niet met een zwaar wiel waar een motor in de weg zit. Aandachtspunt bij de middenmotor is de grotere slijtage van ketting en tandwielen. Een e-bike met middenmotor is veelal wat duurder.

© Shimano
Motor achteraan

De achterwielmotor geeft de meest natuurlijke rijbeleving. Anders dan bij een voorwielmotor stuur je met deze lekker strak. Nadeel is dat de motor enkel met een derailleurversnelling te combineren is en dat het gewicht van de fiets achteraan zit. Een achterwielmotor schakelt zichzelf uit als hij te warm wordt, wat dit type eigenlijk ongeschikt maakt voor heuvelachtig terrein. Achterwielmotoren kom je eigenlijk niet zo heel vaak meer tegen.

Koppel (Nm)

Bij elektrische fietsen goochelt men vaak met begrippen als Watt, Wattuur en Nm. Hoe sterk een motor is, wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm), wat op het ‘koppel’ van de motor slaat: met hoeveel kracht kan de motor de fiets maximaal aandrijven? Hoe hoger de Nm, hoe hoger het koppel en hoe krachtiger de fiets. Dat is van belang bij het wegrijden of rijden aan een lager traptempo. Wordt de weg steiler en trap je trager, dan is een hoger koppel handig.

Voor sportief e-biken heb je een motor met een hoger koppel (Nm) nodig.

Vermogen (Watt)

Naast het koppel (Nm) is er de wattage (Watt). Die geeft een indicatie over het vermogen van de elektrische fiets. E-bikes (met uitzondering van speed pedelecs) zijn begrensd tot 250 Watt. Sommige motoren geven “200% beenkrachtversterking”: dat betekent dat je om die 250 Watt te halen, zelf 125 Watt moet leveren. Geeft de motor 400% beenkrachtversterking, dan moet je zelf nog slechts 60 Watt leveren om aan 250 Watt te komen.

Capaciteit (Wh)

Houd er wel rekening mee dat een krachtigere motor meer energie van de batterij verbruikt, wat op zijn beurt weer zijn invloed heeft op de actieradius van de fiets. De capaciteit van een elektrische fiets wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). De meeste fietsen komen met een batterij van 400 Wh, wat betekent dat je batterij gedurende een uur 400 Watt levert (of vier uur lang 100 Watt). Reken per 100 Wattuur op gemiddeld 15 kilometer radius, uiteraard afhankelijk van hoeveel trapondersteuning je van de motor verlangt. Wil je graag tochten tot 40 kilometer maken met de e-bike, dan heb je minstens een 300 Wh-batterij nodig.

Welke past bij mij?

Met dat alles in gedachte kun je vervolgens nagaan op welk type terrein je meestal rijdt. Rijd je nogal veel bergop, dan kies je beter voor een krachtigere motor (minimaal 40 Nm) en een batterij met een hogere capaciteit. Rijd je voornamelijk vlak en heb je weinig ondersteuning nodig, dan kan een elektrische fiets met minder vermogen volstaan. Voor sportief gebruik heb je een motor met een hoger koppel (Nm) nodig.

Verschillende e-bikes met dezelfde motor leveren niet per sé dezelfde prestaties.

Afstemming

Krachtige motoren zijn bijna steeds midden- of achterwielmotoren. De kracht komt bij die motoren als het spreekwoordelijke duwtje in de rug. Een krachtige motor in het voorwiel zou wel eens voor een erg vreemd (en misschien wel gevaarlijk) rijgevoel kunnen zorgen. Verder is het belangrijk om te weten dat verschillende elektrische fietsen met dezelfde motor niet noodzakelijk dezelfde prestaties leveren. Ook het gewicht, de onderdelen, het frame, de instellingen van de motor… spelen daarin allemaal mee een rol.

© Bosch
Welke motor waarvoor?

Het aantal spelers op de markt van de motoren voor elektrische fietsen blijft al bij al nogal beperkt. De twee grootste en voornaamste fabrikanten zijn Shimano en Bosch. Daarnaast heb je merken als Bafang, Brose, Panasonic, Stromer (enkel voor de speed pedelecs van Stromer zelf). Meer en meer fietsfabrikanten (Giant, BH…) zetten nu volop in op de ontwikkeling van eigen motoren, die dan ook perfect in hun fietsframes geïntegreerd worden.

Wil je ontspannen door het platteland rijden of de e-bike voor dagelijks woon-werkverkeer gebruiken, dan kan een koppel tussen 25 en 40 Nm volstaan; de motor kan een voorwiel- of middenmotor zijn. Dat zijn niet meteen de motoren voor snel of sportief gebruik, noch om veel mee te gaan klimmen. De Steps 500 van Shimano bijvoorbeeld heeft een maximaal koppel van 50 Nm, 200% ondersteuning en een batterij van 630 Wh. Zo’n krachtige batterij betekent dat je als stadsfietser niet al te vaak aan de oplader moet. De Active Line-motor van Bosch heeft een koppel van 40 Nm. Licht, stil en voordelig: naast de maximale ondersteuning en het koppel zijn dat de voornaamste eigenschappen.

Mag het wat sportiever en krachtiger? Prefereer je wat langere afstanden? Denk dan aan een motor die tot 60 Nm koppel levert. Dat zijn eigenlijk de meest veelzijdige motoren, voorzien op alle situaties, van woon-werkverkeer tot fietstochten waarbij je een helling niet uit de weg hoeft te gaan. De Active Line Plus van Bosch heeft 50 Nm koppel en 270% maximale ondersteuning. De Shimano Steps E6100 doet het met 50 Nm (Comfort) of 60 Nm (Sportive), maar bij de Steps is de maximale ondersteuning 200%. De echt sportieve fietsers kijken best uit naar een krachtige middenmotor, genre Shimano Steps E7000 of een motor uit de Bosch Performance Line. Die motoren leveren respectievelijk 70 Nm en 85 Nm, waarbij Shimano afklokt op 250% ondersteuning en Bosch op 340%.

Specifiek voor e-mountainbikers ten slotte zijn er krachtige middenmotoren ontwikkeld die ook op ruig en bergachtig terrein in alle omstandigheden een pittige duw in de rug geven. Niet enkel kracht is daarbij belangrijk, de ondersteuning moet bovendien nauwkeurig en intuïtief vrijkomen, zodat je ook op modderige paden of technische trails steeds de juiste hoeveelheid ondersteuning krijgt. De motoren moeten een laag zwaartepunt hebben, zodat de e-mtb vlot hanteerbaar en wendbaar blijft. De Shimano EP8 en de Bosch Performance Line CX bieden beide 85 Nm met maximaal 400% ondersteuning.

De Alles over E-bikes catalogus biedt een handig overzicht op de verschillende modellen en motorcombinaties. Ontdek de mogelijkheden en vindt eenvoudig de e-bike die best bij jou past.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal

Welke elektrische motor kies ik?

Lorem ipsum dolor sit

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal