Ontdek Trentino’s schitterende fietsroute: de ‘Via dell’Acqua’

Begin aan een adembenemende reis langs de ‘Via dell’Acqua’ (Waterweg), in 2021 uitgeroepen tot de Beste Groene Weg van Italië. Dit 140 kilometer lange fietspad dompelt je onder in de natuurlijke schoonheid van Trentino en biedt een onvergetelijke rit door enkele van de mooiste landschappen van deze regio. Je fietst langs kristalheldere rivieren zoals de Adige en de Sarca, evenals iconische meren zoals het Gardameer en het Toblinomeer, samen met vele andere verborgen natuurlijke schatten. De regio is een paradijs voor fietsers, bekend om zijn ongerepte, goed onderhouden paden die door diverse ecosystemen lopen.

De ‘Via dell’Acqua’ vormt een lus van 143 kilometer, waarvan 138 kilometer uitsluitend is bestemd voor fietsers en voetgangers, met slechts een 5-tal kilometer op wegen met weinig verkeer. Tijdens het fietsen op deze schilderachtige route kom je langs charmante dorpjes, historische stadjes, weelderige valleien, uitgestrekte wijngaarden, fascinerende musea en natuurlijk het majestueuze Gardameer. Onderweg mag je de kans niet missen om lokale ijssalons te bezoeken en ambachtelijke gelato te proeven, gemaakt van verse, lokaal geproduceerde ingrediënten – een heerlijke traktatie tijdens je rit.

Wat kan je onderweg verwachten?

Dit pad voert je door 21 gemeenschappen, waaronder Trento en Rovereto, twee van de cultureel rijkste steden van Trentino. De route is zo ontworpen dat je 113 kilometer fietst langs verlaten rivierdijken, spoorlijnen en landelijke wegen, waardoor geschiedenis en natuur naadloos samensmelten.

Startpunt: van San Michele all’Adige naar Rovereto

Je avontuur begint in de gemeente San Michele all’Adige, een stad die bekend staat om het Museum van de Douane en Tradities van het Trentino-volk. Zodra je de stad achter je laat, kronkelt het pad door de Adige-vallei, langs de rivieroevers, voorbij appelboomgaarden en wijngaarden. Het vruchtbare landschap biedt fietsers het hele jaar door adembenemende uitzichten.

Vervolgens bereik je Lavis, gelegen aan de monding van de Cembra-vallei, een gebied dat beroemd is om zijn wijngaarden en terrassen. Als je verder naar het zuiden fietst, kom je langs de Vallagarina-wijngaarden, een gebied dat bekend staat om het produceren van enkele van de beste wijnen in Trentino, waaronder de Marzemino en Teroldego.

Bij aankomst in Rovereto, een stad vol geschiedenis en cultuur, moet je zeker even pauzeren om het MART (Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst) te verkennen, waar een indrukwekkende collectie kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw te zien is.

De meren en valleien van schitterende schoonheid

Vanuit Rovereto vervolgt de route zich door de vallei van het Loppio-meer, een beschermd natuurgebied dat wemelt van de biodiversiteit. De rustige kalmte van het meer contrasteert met de omliggende heuvels en biedt een vredig decor voor je rit.

Je volgende bestemming is Riva del Garda, de grootste en een van de mooiste stadjes aan de Trentino-kant van het Gardameer, het grootste meer van Italië. Dit gebied biedt prachtige uitzichten op het meer met indrukwekkende bergen op de achtergrond. De stad zelf is een mix van mediterrane charme en alpine flair met cafés en boetieks.

Vanaf hier leidt de route je naar de Vallei der Meren, een gebied dat wordt gekenmerkt door glinsterende meren en ruige kliffen. De schoonheid van dit gebied ligt in de combinatie van water en bergen, waardoor het een van de meest schilderachtige delen van de rit is.

Laatste etappe: terug naar Trento

Na het fietsen door de Vallei der Meren maak je je weg terug naar Trento. Dit laatste deel van de reis biedt de kans om de juxtapositie van Trentino’s mediterrane vegetatie en het alpine landschap dat het omringt te bewonderen. Ondanks dat het gebied ingeklemd ligt tussen de bergen, zijn er steeneiken, olijfbomen en zelfs palmbomen, die een scherp contrast vormen met de torenhoge toppen van de Dolomieten in de verte.

Eenmaal terug in Trento aangekomen, overweeg dan om wat tijd te nemen deze oude stad te verkennen, bekend om haar mix van paleizen uit de renaissance en Romeinse architectuur. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere het Buonconsiglio-kasteel, de kathedraal van Trento en het Piazza Duomo.

Meer informatie over de regio Trentino vind je hier.

Deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Lees onze magazine digitaal