Je houdt van fietsen maar je hebt een trouwe viervoeter in huis. Wacht eens… Zou het niet leuk zijn, als de hond gewoon mee zou kunnen op een tochtje? Maar euh… mag dat zomaar? En zo ja, waar geef je hem dan een zitje? We zochten het even uit.

De politie laat er op zijn website geen twijfel over bestaan: “In België is het verboden te fietsen met de hond, los of vast, met of zonder hulpmiddel. Het is niet enkel voor je eigen veiligheid en/of de veiligheid van het dier, maar vooral voor de andere weggebruikers.” Gelukkig bieden een mandje vooraan, een hondenkar of een bakfiets een mooi alternatief. Fietsmanden en hondenkarren zijn immers zodanig ontworpen dat je een hond kunt vervoeren zonder andere weggebruikers te hinderen.

Fietsmandje

Aan het stuur bevestigde of op de bagagedrager gemonteerde fietsmanden zijn geschikt voor kleinere honden. Ter beveiliging kun je de hond met een riem of een veiligheidsharnas aan het mandje vastmaken. Beter nog: plaats een afsluitstuk. Sommige modellen zijn uitgerust met een regenhoes, andere kun je omvormen tot een hondendraagtas. Volgens je eigen smaak kun je kiezen voor een model in bijvoorbeeld plastic of voor een meer nostalgische rieten mand.


Hondenkar

Weegt je hond meer, dan kunnen bij het fietsen met een hondenmand stabiliteitsproblemen ontstaan. Ga dan voor een bagagedragermodel of voor een hondenkar. Een volledig afgesloten model is het veiligst. Om de hond aan het mandje of de kar te laten wennen, kun je ze even in huis zetten, zodat de hond eraan kan snuffelen, ze leert kennen en er misschien wel spontaan in gaat zitten. Sommige hondenkarren kunnen ook als buggy dienstdoen, wat best handig is, als je hond door omstandigheden minder goed te been is of een dagje ouder wordt. Koppel de kar los van je fiets en je kunt er te voet mee verder.


Bakfiets

Vervolgens is er ook nog de bakfiets. Een tip van iemand die het kan weten: leg het dekentje van de hond in de kar, zodat hij steeds zijn vertrouwde geur om zich heen heeft. Een bakfiets heeft wel zijn beperkingen, wanneer je op reis gaat. Je kunt hem immers niet op het fietsenrek plaatsen. Met een gewone e-bike kan dat wel en de hondenkar kan in de koffer. Mand, kar of bakfiets: zorg ervoor dat de hond zich op zijn gemak voelt. Begin met kleine toertjes, beloon je hond als hij het goed gedaan heeft, en vergroot vervolgens stelselmatig je actieradius.

Loopvermogen

Croozer ontwerpt hondenkarren in samenwerking met hondeneigenaren en deskundigen op het gebied van diergeneeskunde, hondenfysiotherapie, hondentraining en hondenfokkerij. “Honden zijn geen langeafstandslopers,” verrast Wouter Vandendriessche, salesmanager voor België bij Croozer. “Hun botten en gewrichten zijn niet gemaakt voor lange, snelle loopjes naast fietsende of joggende baasjes. Overmatige fysieke activiteit kan gezondheidsproblemen opleveren! Snelheden en afstanden die voor hen beheersbaar of zelfs plezierig lijken, zijn niet per se gezond. Een hondenkar is dus zeker het overwegen waard.”

 

“Offroad is extra vering zeker geen overbodige luxe.”

 

Enna, Mikke en Tammo

Wat zijn de eigenschappen van een goede hondenkar? “Vlot in gebruik, wendbaar en stabiel zijn de belangrijkste. Offroad is extra vering zeker geen overbodige luxe. Plooibare modellen zijn perfect om mee te nemen op vakantie. Je kunt de hondenkar ook als bench gebruiken, zodat de hond zich er comfortabel in voelt. Een lage instap achteraan bekoort zeker jonge en oudere honden.” Croozer heeft drie modellen qua grootte en maximaal gewicht: Enna tot 35 kg , Mikke en Tammo tot 45 kg. Let ook op de binnenhoogte, de stahoogte van de hond dus.

Dierenverzekering

Bij Assuralia polsten we even naar wat de verzekeringswereld over fietsen met honden te vertellen heeft. “Dieren moeten in de eerste plaats reglementair vervoerd worden. Dat is het uitgangspunt voor elk vervoermiddel, zowel de auto als de fiets,” zegt communication director Barbara Van Speybroeck. “Ben je het slachtoffer van een aanrijding, dan zorgt de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) van de tegenpartij voor de vergoeding van de slachtoffers, inclusief je huisdier. Zonder tegenpartij, zoals bij bruusk remmen waarbij je hond een letsel oploopt, word je eventueel vergoed via een facultatieve dierenverzekering, als je die hebt.

Bikejöring

Wil je de supersportieve toer op met je hond, dan is bikejöring een gezonde tip. Het laat zich nog het best omschrijven als mountainbiken met een aangelijnde hond. Wat heb je nodig naast je fiets? Een bikeantenne, een elastische leiband en een harnas dat aangepast is aan de bouw van je hond. Omdat de snelheden vaak oplopen tot 30 km per uur en meer, is het belangrijk dat je hond goed naar je commando’s luistert en een uitstekende conditie heeft. Het is niet de bedoeling dat enkel de hond een fysieke inspanning levert; het baasje trapt best mee, wanneer het bergop gaat of als de hond het moeilijk heeft. Met een gelijke verdeling van de prestaties heb je er samen het meest plezier aan.

www.vlaamsecanicrossfederatie.org

Stabiele ‘lading’

Het klinkt misschien wat raar, maar de wetgever beschouwt dieren die vervoerd worden, als ‘lading’. In het verkeersreglement lezen we het volgende:

De lading van een voertuig moet zo geschikt zijn dat ze bij normale wegomstandigheden:

  1. de zichtbaarheid van de bestuurder niet kan hinderen;
  2. geen gevaar vormt voor de bestuurder, vervoerde personen en andere weggebruikers;
  3. geen schade kan veroorzaken aan de openbare weg, zijn aanhorigheden,
  4. aan de erin liggende kunstwerken of aan de openbare of privé-eigendommen;
  5. niet op de openbare weg kan slepen of vallen;
  6. de stabiliteit van het voertuig niet in het gedrang kan brengen;
  7. de lichten, de reflectoren en het inschrijvingsnummer niet onzichtbaar maken.

Stef Willems van VIAS waarschuwt: “Bij een mandje aan het stuur is het dus opletten dat het mandje of de inhoud ervan het voorlicht of de reflector niet bedekt. Een hondenfietskar biedt het meeste comfort voor het dier; het kan er ook niet uit vallen of springen. Bij een mandje is dat niet altijd gemakkelijk te voorkomen.