Van de Rupelstreek tot de Kempen: fiets de geschiedenis achterna
Een e-bike is het ideale instrument om in alle rust te genieten van de meest memorabele fietsroutes van ons land. Van rustgevende natuurdomeinen tot historische industriële sites en architecturale parels: vandaag nemen we je mee in de rijke geschiedenis van provincie Antwerpen!
Baksteenroute – op ontdekkingstocht in de Rupelstreek
De Rupelstreek: ooit het bedrijvige centrum van de Vlaamse baksteennijverheid, nu een walhalla voor fietsliefhebbers. De eerste steenbakkerijen schoten in de 16e eeuw als paddenstoelen uit de kleirijke bodem van Hemiksem, Niel en Boom. Maar veranderende marktcondities, sociale arbeidskwesties en de opkomst van milieunormen zorgden ervoor dat vrijwel alle steenbakkerijen tegen het einde van de 20e eeuw de deuren sloten.
De 39 kilometer lange Baksteenroute dompelt je onder in het rijke verleden van de Rupelstreek: langs de kleiputten, oude industriële sites en musea. De route start in provinciaal domein De Schorre te Boom en brengt je naar Niel, over Schelle naar Hemiksem en langs een stukje Aartselaar. Tot slot bereik je via Rumst opnieuw De Schorre. Even uitblazen kan op de vele terrasjes aan de waterkant.
Download de GPX-route.
Brialmontroute – een onvergetelijke rit langs de fortengordel
Niets dat je zo terug katapulteert naar het verleden, als een bezoekje aan één van de Antwerpse forten. Na de geboorte van een onafhankelijk België in 1830, legde de mogendheden ons kersvers land een militaire neutraliteit op. Daar hoorde ook een nieuwe verdedigingsstrategie bij: het Nationaal Reduit. Bij een inval zou het leger zich in Antwerpen terugtrekken en weerstand bieden tot onze bondgenoten te hulp schoten. Een grote omwalling en een fortengordel rond Antwerpen moesten dit nieuw defensieconcept mogelijk maken. Het meesterbrein achter deze operatie? Kapitein en militair architect Henri Alexis Brialmont, die zijn naam ook aan deze mooie fietsroute leende.
De Brialmontroute is een 44 kilometer lang traject dat je langs de 8 historische forten rond Antwerpen brengt. Van parken tot sportvelden, een universiteitscampus en prestigieus restaurant The Jane: gezien de historische bouwwerken allen een hedendaagse invulling kregen ontbreekt deze route niet aan variatie. De Brialmontroute kent twee startpunten: één aan het Nachtegalenpark en één aan fort 3 in Borsbeek. Je volgt witte zeshoekige bordjes met een bruin opschrift.
Download de GPX-route.
Conscienceroute – laat je inspireren door het Zoerselbos
Schrijver Hendrik Conscience, ‘de man die zijn volk leerde lezen’, was een groot liefhebber van de Kempen. In Zoersel en Schilde liet hij zich inspireren door de fraaie kasteeldomeinen en weelderige bossen. De Consienceroute start niet toevallig bij het Boshuisje, de voormalige herberg die het toneel werd voor één van Consiences bekendste werken: De Loteling.
De route van 34 kilometer loodst je door Zoersel, Zandhoven, Ranst en Malle. De onvergetelijke fietstocht brengt je door het Zoerselbos, langs het Lindepaviljoen, brouwerij Pirlot en de antitankgracht in Schilde.
Download de GPX-route.
Landlopersroute – de verlossende natuur van de Kempen
Dat de natuur in de Antwerpse Kempen helend werkt, daar was men ook in de 19de eeuw heilig van overtuigd. De toenmalige landloperskolonies van Wortel en Merksplas waren een uniek sociaal experiment. Rehabilitatiekampen waar armen en bedelaars, uit vrije wil of dwang, de landbouwstiel aangeleerd kregen. Tussen 1818 en 1825 zetten deze ‘landlopers’ de onherbergzame Kempische natuur om in een rijk en afwisselend landschap. Nu verbindt een groene fietsroute deze unieke historische sites. De Wortel-kolonie staat bovendien sinds 2021 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.
De Landlopersroute loopt over 57 kilometer en start aan de Landloperskapel te Merksplas. Je volgt de zeskantige bordjes.
Download de GPX-route.
Architectuurroute – 8 eeuwen aan historische bouwwerken
Ook de Koekenstad zelf mag natuurlijk niet uit dit lijstje ontbreken. Van Het Steen tot de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, van het Havenhuis tot de Scheldekaaien, de rijke geschiedenis van Antwerpen ontdek je het makkelijkst met de fiets. De route neemt je door de belle epoquewijk van Zurenborg, langs de modernistische parels van Deurne en zelfs langs Huis Guiette, het enige bouwwerk van Le Corbusier op Belgische bodem!
De Architectuurroute is 30 kilometer lang en brengt je langs de belangrijkste historische hotspots. Extra bonus: in de stad is er altijd een oplaadpunt voor je e-bike in de buurt.
Download de GPX-route.